Yksi parhaista asioista minun mielestä tässä kalastuksessa on se kun saa ostaa uusia kalastusvälineitä. Ja varsinkin se kun sitä hankkimista suunnittelee ja mietiskelee mitä tarvitsisi tai oikeammin haluaisi ostaa. Tarvitsemisella nyt oikeastaan ei tässä asiassa taida varsinaisesti olla aina kyse. Minullakin on virveleitä muistaakseni 10kpl. No pitäähän niitä nyt olla :) On ultrakevyttä välineistöä pikkukalojen kalasteluun, koskivapoja koskikalastukseen, haukisettejä isolle körmylle, uisteluvapoja, jigisettiä sekä heittämiseen että vertsuiluun (vertikaalijigaukseen) jne..... Että ei sitä nyt mitenkään meikäläinen yhdellä vavalla ja kelalla pärjää. No way! Mutta silti tämän kaiken arsenaalin haalimisen jälkeen multa puuttui edelleenkin se ihan vaan jigikalastukseen tehty jigivapa.
No eihän siinä auttanut kun lähteä kaupoille etsimään. Sain apua ja hyviä vinkkejä asiantuntevalta myyjältä. En itse olisi ehkä päätynyt kyseiseen vapaan minkä ostin, vaikka se minun etukäteen tekemälläni listalla olikin valitttuna. Silti en olisi ehkä sitä kuitenkaan valinnut. Mutta hyvien vakuuttelujen jälkeen kuitenkin päätin ostaa sen ja kokeilla kun sain oikeuden palauttaa sen jos ei miellytä. Minulla on siis jo ennestään kaksi noita Mikadon vapoja. Ultralight river perch 180cm vapa pienempien kalojen virppailuun esim. mökkilammella missä siihen iski viime kesänä tämä pieni hauki :)

20045749_10155542473562460_4325812111686

Olen tähän asti heittänyt tällä vavalla myös jigiä varsinkin kun on ollut ahvenaika koska sillä on tosi mukava ollut niitä väsytellä. Ainoa ongelma on ollut että vavan notkeuden takia tartuttaminen on ollut joskus ongelma. Varsinkin kun on iskenyt isompi kala esim. kuha niin vastaiskun tekeminen ei oikein sillä ole ollut mahdollista. Tuo hauki tarttui kuitenkin hyvin koska heitin 0 koon Mepps lippaa ja sehän upposi syvälle suuhun eli pysyi kiinni hyvin. Eikä siimakaan katkennut koska peruketta käytän aina kun kalastan haukisilla vesillä. Paitsi merellä en jigatessa käytä vaan sen asian ajaa fluorcarbon peruke. Mutta kuitenkin. 
Lisäksi olen koskilla käyttänyt Mikadon isompaa 210 Mikado river perch vapaa johon olen myös ollut kohtuu tyytyväinen. Kela tässä vavassa on ehkä hieman se mikä tekee setistä ei niin täydellisen eli varsinaisesti vavassa ei ole mitään vikaa. Siksi luotin Mikadoon tälläkin kertaa.
Eli nyt ostamani vapa on  Mikado Inazuma Flash Perch 220cm up to 18g 2-os. ahvenjigivapa. 

570025.jpg

Tarkempi tietoja vavasta löydät tästä.

Vapa on keskitoiminen ja kärjestään hyvinkin ohut eli suuren kalan iskiessä vapaa ei saa nostaa ihan pystyyn (niinkuin on aina opetettu että vapa pystyyn kun kala iskee...) vaan pitää enemmänkin lähes vaakatasossa mitä lähemmäs venettä kalan saa. Suurimman hyödyn vavasta saa irti näin toimiessa, jonka myyjä minulle konkreettisesti näytti toteen. Ja ohut kärki voi katketa jos kulma veteen on liian suuri tälläisen vavan kanssa joka ei taivu niinkuin olen tottunut. Eli nyt pitää totutella hieman uudenlainen väsytystapa kaloille. 
Viikonlopun Lappakosken reissulla tarttui eräästä Kouvolan liikkeestä mukaan myös uusi Happy Anglerin pinkki kuitusiima eli laitoin senkin nyt testiin tähän uuteen vapaan johon laitoin myös aiemmin alennusmyynnistä ostamani 1000-luokan saman merkin edullisen alle 50€ kelan. 

 

Kuvahaun tulos haulle happy angler siimaKuvahaun tulos haulle happy angler siima


Siiman paksuudeksi valitsin ohuimman 0.10 siiman koska siinä on 9 punosta ja siksi se on paksumpaa kuin normaalit kuitusiimat joissa yleensä on 4-6 punosta. Aluksi mietitytti että miten siima pelaa kun tuntui niin erilaiselta aiempiin siimoihin verrattuna jotka ovat olleet ohutsäikeisempiä. Mutta päätin ottaa riskin ja kokeilla. Sittenhän sen tietää. 
Eilen illalla näitä kotona värkkäillessä oli jo ihan pakko päästä edes pari heittoa kokeilemaan vaikka vettä satoi ja keli oli aika kolea. Ei muutakun pilkkihaalari niskaan ja Purhon rantaan.
No ensi tuntuma oli tietenkin jännittävä ja hyvin outo kun oli pitkästä aikaa 40cm pidempi vapa kädessä mihin on tottunut ja kahvakin täysin erilainen mistä pitää kiinni. Mutta hyvin alkoi heittäminen sujumaan. Vapa on kevyt käsitellä mutta selvästi jäykempi kuin entiset vapani mutta ei kuitenkaan mikään pökkelö. Kiitos hyvän ohuen kärjen joka edesauttaa heittojen pituuksissa. Siima tuntui myös sopivan hyvin heittämiseen eli pelkäämäni paksuus ei häirinnyt ollenkaan. Heitin 10g jigipäätä ja sillä sain omasta mielestä ihan kivoja pitkiä heittoja aikaan. Voi olla että tästä vavasta muotoutuu kuitenkin täysin kuhajigivapa eli päädyn ahvenia jigatessa entiseen pienempään vapaani ja laitan siihen samanpaksuisen 0,10 tai jopa ohuemman siiman mikä ei ole näin monipunoksinen kuin tämä siima. Tämä on siihen pienempään nimittäin liian paksua. Se tuli ensimmäisellä heitolla todettua. Ei hyvä.
Mutta tällä hetkellä olen näihin ostoksiini ja settiin tosi tyytyväinen. Vapa toimii niinkuin myyjä lupasi ja heiton pituudet eivät kärsineet vaikka niin vähän pelkäsin. Vipuvarsi ja ote on hyvä ja napakka ja kelaaminen jouheaa ja kevyttä. Vapa on kevyt ja kaikinpuolin tunnokas käsitellä. Annan tälle kokonaisuudelle arvosanan 9+. Ainahan voisi vielä olla hieman parempi niin siksi tämä pistemäärä tällä kertaa. Suosittelen muitakin kokeilemaan. Ja kalan tartuttaminenkin näytti onnistuvan hyvin. Saaliiksi tuli 47cm kuha :) Kiitos Ahti!